Waarom Onderkleding

Onderkleding van F-Lite wordt ook wel thermokleding, thermo ondergoed, functionele onderkleding of technische onderkleding genoemd. F-Lite onderkleding wordt gemaakt om het lichaam droog en op de juiste temperatuur te houden. Het moet dus verkoelend werken in de zomer en je warm houden in de winter. Door gebruik te maken van technische stoffen en geavanceerde weef- en breitechnieken wordt transpiratie van je huid opgenomen en naar buiten toe getransporteerd waar het kan verdampen of opgenomen kan worden door de tweede laag kleding.

Voor welke omstandigheden is F-Lite onderkleding

F-Lite maakt onderkleding voor verschillende seizoenen. In de zomer is het belangrijk om je lichaam droog en koel te houden. Deze artikelen zijn gemaakt zodat transpiratie zo snel mogelijk wordt afgevoerd maar ook om je lichaam koel en fris te houden. In de winter wil je juist droog en warm blijven. F-Lite heeft artikelen voor koude omstandigheden welke gemaakt worden van dubbel-laags textiek waardoor je lichaamswarmte geïsoleerd wordt. Ook bestaan er speciale stoffen die warmte reflecteerd, denk hierbij aan Coldblack technologie. Tevens heeft F-Lite onderkleding geschikt voor het gebruik in het voor- en najaar welke bedoeld is om je niet alleen droog te houden maar ook warm of koel.

Wat voor onderkleding heb ik nodig

Naast weersomstandigheden is ook de activiteit waar je de onderkleding voor gaat gebruiken van groot belang. Hieronder een aantal voorbeelden om een juiste keuze te kunnen maken.

Sporten

Tijdens het sporten transpireer je om het lichaam op de juiste temperatuur te houden. Indien je geen onderkleding zou dragen blijft het zweet op je lichaam, het zweet zal hierdoor de poriën blokkeren waardoor de lichaamstemperatuur snel kan stijgen onder warme omstandigheden en snel kan dalen onder koude omstandigheden. Uiteindelijk zal je bovenkleding het zweet opvangen waardoor deze snel nat, zwaar en koud kan worden.

Pasvorm

Onderkleding hoort goed aan te sluiten op het lichaam om goed te kunnen werken. Voor sporters is het van belang een goede slim fit pasvorm te gebruiken. Doordat het materiaal strak om het lichaam sluit kan het zweet snel worden opgenomen waardoor de huid droog blijft. De grootste afvoerkanalen van transpiratie bevinden zich met name in de oksels, het midden van de rug en het midden van de borst. Het is met name belangrijk deze delen goed te beschermen.

Materiaal

De materiaalkeuze voor sportkleding is gemakkelijk. Synthetische onderkleding is zacht, vervoert transpirtatie snel weg van het lichaam, is licht van gewicht, droogt snel en behoudt zijn vorm. Kies voor de zomer een zo dun mogelijk ondershirt, neem er echter wel een waarvan de structuur van het materiaal gesloten is. Kies voor de winter niet op basis van de dikte van het materiaal maar op basis van de eigenschappen van materiaal. Zo is Merinowol vrij dun maar heeft deze de eigenschap warmte goed vast te kunnen houden.

Wintersport

Steeds vaker wordt onderkleding onder de normale sportkleding gedragen om comfortabeler te sporten, ook bij normale en warme omstandigheden. Maar als er één plek is waar iedereen al jaren onderkleding draagt, is het wel op de piste. Op wintersport ben je af en aan intensief bezig. Intensief de piste af om vervolgens weer stil te zitten in de lift omhoog. Doordat je zweet tijdens het skiën of snowboarden krijg je het sneller koud als je daarna stil zit. Goede onderkleding reguleert de lichaamstemperatuur en houdt je droog door transpiratie van je huid weg te voeren.

Pasvorm

Regular en slim fit zijn voor de wintersporters ook een goede keuze, doordat je met wintersport niet continue actief bent zou een regular fit comfortabeler kunnen zitten terwijl slim fit functioneler is.

Materiaal

Welk materiaal je kiest hangt vooral van je persoonlijke voorkeur af. Merinowol blijft langer fris en maar voert minder goed transpiratie af. Ondanks dat het sneller nat wordt houdt het je nog wel warm. Synthetisch materiaal is een stuk lichter en houdt je droog. Dit gaat na een aantal dagen echter wel onprettig ruiken.

Dagelijks gebruik

Werk je veel buiten? Dan is onderkleding het hele jaar door een uitkomst. Met de juiste onderkleding blijf je op de juiste temperatuur en krijg je het nooit te warm of te koud. Een goed zomerondershirt zoals het Ultralight 70 model van F-Lite wordt ook vaak gebruikt onder een overhemd. Doordat het transpiratie snel en goed opneemt heb je minder snel last van transpiratieplekken in een overhemd.

Pasvorm

Voor dagelijks gebruik is het fijn als het ondershirt niet te strak zit, kies dus voor een regular fit.

Materiaal

Qua materiaalkeuze zijn er drie opties; synthetisch, merinowol, of een combinatie van beide materialen. Synthetisch materiaal is licht van gewicht, voert transpiratie het snelst af maar kan na lang dragen onfris gaan ruiken. Merinowol is een natuurlijk product dat de lichaamstemperatuur optimaal houdt in zowel warme als koude omstandigheden. Een van de grootste voordelen is dat het zelfs na dagen van gebruik niet gaat stinken. Merinowol is minder goed in het afvoeren van transpiratie dan synthetisch materiaal en het droogt minder snel. Ondanks dat het niet snel droogt houdt merinowol zelfs als het nat is nog lichaamswarmte vast. Steeds meer merken maken ook onderkleding met merinowol én een synthetisch materiaal. Hiermee combineer je het beste van twee werelden. De onderkleding voert snel vocht af en behoudt zijn vorm dankzij het synthetische materiaal en houdt je lichaam beter op temperatuur dankzij het merinowol.